مذاکره بدون عدول از اصول
ایران یکی از مهم ترین موضوعات سیاست خارجی ایالات متحده است که با آغاز به کار «دونالد ترامپ» رئیس جمهور جمهوریخواه روی میز کار او قرار می گیرد.
به گزارش یوکسیت ایران یکی از مهم ترین موضوعات سیاست خارجی ایالات متحده است که با آغاز به کار «دونالد ترامپ» رئیس جمهور جمهوریخواه روی میز کار او قرار می گیرد. اینکه او سیاست «فشار حداکثری» را همچنان از سر خواهد گرفت یا سیاست تازه ای را در قبال تهران در پیش می گیرد پرسش مهمی است که «ایران» در گفت وگو با رضا نصری کارشناس مسائل بین الملل در میان گذاشته است. نصری از ضرورت مذاکرات جامع با امریکا بر اساس فرمول مورد نظر ایران می گوید.
ترامپ بزودی دومین دور ریاست جمهوری خود را آغاز می کند او با چه شرایطی مسئولیت جدید خود را آغاز خواهد کرد؟ آیا تفاوت هایی با دور نخست خود خواهد داشت؟
ترامپ غیرقابل پیش بینی است اما واقعیت این است که شرایط کلی در صحنه داخلی امریکا نسبت به دور اول ریاست جمهوری او تغییر کرده و این تغییرات می تواند منجر به رفتار متفاوتی از سوی او شود.
اول اینکه این بار با سرمایه سیاسی و اجتماعی قوی تری وارد میدان شده است. او پیچ و خم های واشنگتن را بهتر می شناسد و حامیان قدرتمندتری در اطراف خود جمع کرده است. علاوه بر این او کنترل مجلس نمایندگان و سنای کنگره را در دست دارد و به دلیل سال ها «کیش شخصیت» به موقعیتی رسیده که می تواند از موانع ساختاری– یا همان چیزی که خودش در سخرانی هایش «استبلشمنت» می نامد– عبور کند. ضمن اینکه این دوره آخرین فرصت او برای ریاست جمهوری است و به نظر می رسد که مصمم است یک میراث تاریخی از خود به جا بگذارد.
رویکرد ترامپ در قبال خاورمیانه به کدام سمت و سو می رود؟ او از نتانیاهو خواسته به جنگ های منطقه پایان دهد. ناظر به این خواست چقدر توافق آتش بس غزه را پیش از مراسم تحلیف او امکان پذیر می دانید؟ و اینکه ادعا می شود ترامپ به جنگ گرایشی ندارد.
گفته می شود نماینده او در امور خاورمیانه به نتانیاهو فشار می آورد تا قبل از مراسم تحلیف اعلام آتش بس کند. احتمالاً ویدئویی که ترامپ اخیراً در شبکه های اجتماعی منتشر کرده و در آن یک تحلیلگر معروف امریکایی نتانیاهو را مقصر جنگ های امریکا دانسته و به او توهین کرده است در همین راستا و برای افزایش فشار بر نخست وزیر رژیم اسرائیل باشد.
ترامپ با وعده پایان دادن به «جنگ های بی پایان» امریکا وارد کارزار انتخابات شد. او همواره رؤسای جمهور پیشین امریکا– از هر دو حزب- را به اتلاف منابع کشور در جنگ هایی که به صورت مستقیم ارتباطی با منافع امریکا ندارند متهم کرده است. همچنین حلقه ای از مشاوران ارشد او سابقه طولانی در مخالفت با مداخلات نظامی امریکا دارند. با این حال ترامپ در کنار این موضع گیری ها افرادی جنگ طلب و تندرویی مانند مارکو روبیو را نیز در سمت های کلیدی سیاست خارجی منصوب کرده است. در واقع به نظر می رسد که او در راستای سیاست اعلامی «صلح از طریق قدرت» می خواهد پیام دهد که به دنبال صلح است اما برای دستیابی به آن از استفاده از هیچ اهرمی– از جمله نیروی نظامی- ابایی ندارد.
معتقدم ترامپ از چهره های تندرو مانند روبیو به عنوان ابزاری برای جنگ روانی استفاده می کند. در یکی از مصاحبه هایی که در دوران انتخابات انجام داد او صراحتاً اعتراف کرد که به مواضع جان بولتون هیچ اعتقادی نداشت اما برای ترساندن رهبران جهان او را در دولت اول خود به سمت مشاور امنیت ملی منصوب کرد.
روند همکاری میان ترامپ و تل آویو را در دوره جدید و در قبال ایران چطور می بینید؟
در دولت دوم ترامپ دو جریان اصلی به طور مشخص حضور دارند. یک جریان انزواطلب که با رویکرد سیاست انزواگرایانه به ترامپ پیوسته است و جریان دیگر که از نومحافظه کاران و جنگ طلبان حامی اسرائیل تشکیل شده است. این دو جریان برای تأثیرگذاری بر تصمیمات ترامپ با یکدیگر رقابت خواهند کرد و نتانیاهو و لابی اسرائیل نیز برای تقویت جریان جنگ طلب از هیچ تلاشی دریغ نخواهند کرد. اینکه تا چه حد موفق شوند به عوامل متعددی بستگی دارد. قطعاً کیفیت کنشگری و میزان عاملیتی که بازیگران مختلف در صحنه بین المللی – از جمله ایران – از خود نشان خواهند داد نیز یکی از این عوامل است.
بار دیگر از تمایل ترامپ به توافق با ایران سخن به میان آمده است. آیا او در این رابطه الگوی خود را همچون چهار سال دولت اول تکرار می کند؟
تا به امروز ترامپ نشانه ای ارائه نداده که بتوان از آن استنباط کرد که قصد دارد سیاست فشار حداکثری را کنار بگذارد. او سیاست خارجی خود را بر اساس دکترین موسوم به «صلح از طریق قدرت» توصیف می کند و بسیار محتمل است فشار حداکثری یکی از مؤلفه های آن باشد. با این حال معتقدم ایران نباید در قبال این موضوع منفعلانه عمل کند. ابتکار عمل و کنشگری ایران می تواند بر رویکرد ترامپ اثر بگذارد.
برای این کنشگری برخی ناظران سیاست خارجی از ضرورت پیگیری «تعامل همه جانبه» به جای «تعامل گزینشی» در برابر امریکا می گویند. نظر شما درباره این دیدگاه چیست؟
من قائل به مذاکرات جامع هستم اما با فرمول و رویکردی که خود ایران تعریف می کند. ببینید یک دسته موضوعات اختلافی میان ایران و امریکا وجود دارد که هرگز دو کشور بر سر آنها توافق نخواهند کرد؛ چرا که این اختلافات به ماهیت و اصول بنیادین دو نظام سیاسی بازمی گردد؛ به عنوان مثال ایران هرگز اسرائیل را به رسمیت نخواهد شناخت و متقابلاً امریکا نیز هرگز دست از حمایت از اسرائیل برنخواهد داشت. بنابراین در این دسته از موضوعات اساساً زمینه ای برای تعامل یا مذاکره وجود ندارد. دسته دوم موضوعاتی هستند که ایران و امریکا در کوتاه مدت – ولو به دلایل متفاوت و متضاد – با یکدیگر منافع مشترک پیدا کرده اند؛ به عنوان مثال ثبات در عراق و افغانستان برای هر دو کشور حائز اهمیت است. در این موارد دو کشور می توانند از طریق گفت وگو به نوعی هماهنگی دست یابیند تا از تنش های غیرضروری جلوگیری کنند بدون آنکه نیازی به مبادله امتیاز باشد. دسته سوم شامل موضوعاتی است که دو کشور می توانند با تبادل امتیاز به اهداف تعریف شده خود برسند و همزمان از افزایش تنش جلوگیری کنند؛ برای مثال در پرونده هسته ای ایران می تواند در ازای لغو تحریم ها نگرانی های امریکا در مورد فعالیت های هسته ای خود را در حد معقولی برطرف کند.
اگر موضوعات را احصا و به این سه دسته تفکیک کنیم و در قالب یک بسته جامع ارائه دهیم می توان بدون لطمه زدن به اصول آرمان ها و اهداف راهبردی بلندمدت کشور وارد مذاکره «جامع» با امریکا شد. معتقدم این فرمول کاملاً با سیاست «مدیریت تنش» یا «مدیریت تخاصم» که آقای دکتر پزشکیان در دوره انتخابات مطرح کرد همخوانی دارد و می تواند از تشدید فشارها و تنش ها در حد ممکن جلوگیری کند.
تلاش تروئیکای اروپایی برای فعال کردن مکانیسم ماشه را ناظر به چه دلایلی می دانید؟ اگر مذاکرات ایران و امریکا به طور مستقیم به جریان بیفتد تا چه اندازه می تواند بر روند تلاش ها جهت فعال کردن ماشه برجام اثرگذار باشد؟
کشورهای اروپایی بدون اذن امریکا به سازوکار حل اختلاف برجام- با مکانیسم موسوم به ماشه- متوسل نخواهند شد.
آنها می دانند با احیای قطعنامه های شورای امنیت ایران به احتمال زیاد از پیمان NPT خارج خواهد شد که این اقدام نیز رژیم عدم اشاعه را در منطقه و جهان در عمل بلاموضوع خواهد کرد. در واقع اگر تاکنون اروپایی ها ادعا می کردند که از برنامه هسته ای ایران نگران هستند با تضعیف رژیم عدم اشاعه این نگرانی ها به دیگر کشورها نیز تعمیم خواهد یافت. علاوه بر این افزایش تنش میان ایران و کشورهای غربی ثبات و امنیت منطقه را بیش از پیش به خطر خواهد انداخت.
به این ترتیب آنها با یک فضای امنیتی جدید و پیچیده مواجه خواهند شد که آمادگی کافی یا تمایلی برای رویارویی با آن ندارد. به همین خاطر تنها زمانی به مکانیسم ماشه متوسل خواهند شد که از پشتیبانی امریکا مطمئن باشند و این آمادگی را نیز داشته باشند که وارد یک بازی پُر ریسک شوند. به بیان دیگر اگر امریکا – به دلیل احتمال دستیابی به یک توافق یا پیشرفت در مذاکرات با ایران – چنین مجوزی را صادر نکند آنها به صورت مستقل اقدام نخواهند کرد.
*بازنشر مطالب دیگر رسانه ها در یوکسیت به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می باشد.
پایان خبر یوکسیت
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "مذاکره بدون عدول از اصول" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "مذاکره بدون عدول از اصول"، کلیک کنید.