اصل عادلانه «لاتَظلمون و لاتُظلمون»
در ارتباط با موضوع ظلم ستیزی و پرهیز از ظلم در روابط خارجی،نکات زیر می تواند مورد توجه قرار گیرد.
1-جمهوری اسلامی ایران پیرو مکتبی است که برنامه آن با دو کلمه «لاتَظلمون و لاتُظلمون» مشخص می شود؛اصل عادلانه ای که در تنظیم روابط خارجی نیز مورد توجه قرار دارد.تورقی در تاریخ نشان می دهد که ایران چه در دوره معاصر و چه قبل از آن،بارها مورد ظلم و دست اندازی قدرت های توسعه طلب بوده و خصوصاً در دولت های رضاخان و فرزندش توسط انگلیس ،روسیه و فرانسه و بعد هم آمریکا، بطور همه جانبه تحت فشار و استثمار قرار داشته است. ملت ایران در طول پنجاه سال سلطنت پهلوی، تجاوز نظامی،سرسپردگی سیاسی، تهاجم به اسلام و تشیع و بهره کشی اقتصادی و اجتماعی را تجربه کرده، ظلم هایی که در تاریخ ثبت شده و درباره آنها،کتاب های زیادی بخصوص در قالب خاطرات شفاهی نوشته شده است. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) با تبیین عبارت «لاتَظلمون و لاتُظلمون»،صریحا خط مشی نظام اسلامی را مشخص کرده و فرمودند:
«تحت رهبری پیغمبر اسلام این دو کلمه را می خواهیم اجرا کنیم نه ظالم باشیم و نه مظلوم. ما در طول تاریخ مظلوم بودیم،از همه جهات مظلوم بودیم و ما امروز می خواهیم که مظلوم نباشیم و ظالم هم نباشیم…ما از همه ملت ها و از همه دولت ها این توقع انسانی را داریم. اگر دولت های اسلامی هستند و تبع اسلام هستند دستور اسلام است که نباید ظلم بکنید و نباید تحت بار ظلم بروید و اگر تابع عیسای مسیح هستند عیسای مسیح ظلم را به هیچ وجه روا نمی داشت و اگر تابع موسای کلیم هستند موسای کلیم هم ظلم را روا نمی داشت و زیر بار ظلم هم نمی رفت. این برنامه انبیاست. صحیفه نور جلد 2 ص113 (https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=55550#_ftnref3) »
2.بیانات امامین انقلاب اسلامی در ارتباط با عبارت «لاتَظلمون و لاتُظلمون» نشانگر نقش عدالت در سیاست خارجی و خط مشی صلح طلبانه و در عین حال ظلم ستیزانه جمهوری اسلامی ایران است.عدالت حکم می کند که انسان به دنبال ظلم نباشد و ظلم را هم نپذیرد و صلح در ابعاد منطقه ای و جهانی نیز به دنبال استقرار عدالت حاصل می شود.بر این اساس جمهوری اسلامی ایران می خواهد با دنیا روابط صلح آمیز و مبتنی بر عدالت برقرار کند و صلح عادلانه، بر پایه استقلال ملت ها و عدم مداخله در امور یکدیگر، حفظ تمامیت ارضی کشورها،عدم تجاوز و پرهیز از اشغال سرزمین ها، بنا می گردد. حضرت آیت الله خامنه ای در بند ششم بیانیه گام دوم می گویند:
«انقلاب اسلامی در هیچ معرکه ای حتّی با آمریکا و صدّام، گلوله ی اوّل را شلّیک نکرده و در همه ی موارد، پس از حمله ی دشمن از خود دفاع کرده و البتّه ضربت متقابل را محکم فرود آورده است»
این بیان، تاکیدی دیگر بر ارزش های انقلابی و در عین حال صلح جویانه انقلاب اسلامی در حوزه روابط خارجی است. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک بازیگر فعال در عرصه بین الملل، در عین اعتقاد به دفاع مقتدرانه از استقلال کشور و دستاوردهای انقلاب اسلامی، از بی رحمی و خونریزی و ظلم نسبت به دیگران پرهیز داشته و هرگز در جنگ پیشقدم نخواهد شد.
3 (https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=55550#_ftnref3) .متاسفانه امروز اغلب کشورهای جهان بخصوص در دنیای اسلام با دخالت های ظالمانه و منفعت طلبانه قدرت های بزرگ بویژه آمریکا مواجه بوده و فعالیت این قدرتها بر مخالفت با اسلام و حمایت از صهیونیسم بین الملل و قطب اصلی آن یعنی اسراییل متمرکز شده است. درعرصه های میدان و دیپلماسی،مسلمانان در معرض ظلم و ستم کشورهای قدرتمند قرار گرفته اند؛کشورهایی از یک سو، در میدان به جنگ افروزی می پردازند و در عرصه دیپلماسی با اهرم هایی همچون حق وتو،از جنگ افروزی حمایت می کنند.نمونه بارز این وضعیت را در فلسطین و بخصوص غزه شاهد هستیم که از یک طرف،رژیم صهیونیستی در پی اشغال و تجاوز هفتاد و پنج ساله در فلسطین،با حمایت آمریکا به نسل کشی آشکار در غزه ادامه می دهد و از طرف دیگر،آمریکا با اقدامات دیپلماتیک خود از جمله در شورای امنیت سازمان ملل متحد،مسیر نسل کشی برای اسراییل را هموار می سازد.طبعا یک کشور مسلمان و انقلابی مثل ایران، نمی تواند نسبت به این مظالم بی تفاوت باشد و به همین دلیل با ایستادن در مقابل ظالم از مظلوم دفاع می کند.امروز استکبار، مظهر اصلی ظلم است و به گفته امام خمینی(ره) تا زمان نابودی مستکبرین سلامت و صلح ایجاد نمی شود.
«سلامت و صلح جهان بسته به انقراض مستکبرین است؛ و تا این سلطه طلبان بی فرهنگ در زمین هستند، مستضعفین به ارث خود که خدای تعالی به آنها عنایت فرموده است نمی رسند. صحیفه امام، ج 12، ص 144»
4.نکته مهم دیگر اینکه، در بیان رهبر معظم انقلاب اسلامی،نظام مبتنی بر لیبرال دموکراسی در ذات خود استکباری است و عامل تجاوز و تعرض است.
«در نظام لیبرال دموکراسی و حکومتها و دولتهایی که بر اساس آن منطق و آن ممشیٰ به وجود آمدند، در ذات آنها “استکبار” وجود دارد، تعرّض و تجاوز وجود دارد. استکبار به همان معنایی که ما در انقلاب اسلامی به کار میبریم، یعنی وجود ظلم، تجاوز، تعدّی به ملّتها؛ در ذات او این معنا وجود دارد.بیانات،17/12/1402»
امروز از نظر جبهه لیبرال دموکراسی و معیارهای دوگانه آن، جنایت و نسل کشی اگر توسط اسراییل صورت بگیرد، بلااشکال و مصداق دفاع از خود است اما دفاع مشروع برای رفع اشغال از فلسطین،اقدامی تروریستی تلقی می شود. آنچه طی ماه های گذشته در فلسطین گذشت نشان داد که آمریکا و کشورهای منفعت طلب اروپایی مثل انگلیس، فرانسه و آلمان که به عنوان حامیان لیبرال دموکراسی،خود را حامی حقوق انسان ها می دانند، شریک اصلی جنایات غیرانسانی رژیم صهیونیستی هستند و در قتل عام مردم بی دفاع غزه و کرانه باختری مشارکت فعال دارند.به عبارتی غزه و فلسطین در عرصه ی رسوایی غرب،رخنه ا ی فرسایشی در بنای لیبرال دموکراسی غرب ایجاد کرده که کماکان در حال گسترش است.با این وصف،مخالفت جمهوری اسلامی ایران با استکبار و مظاهر لیبرال دموکراسی به معنای ظلم ستیزی است و این معنا یکی از اصول سیاست خارجی کشور تلقی می شود.
در مقطع فعلی جهان اسلام در اجرای اصل «لاتَظلمون و لاتُظلمون» باید مدافع مردم مظلوم فلسطین و دشمن آمریکا و اسراییل به عنوان مظاهر استکبارباشند.امروز دنیای غرب با حمایت میدانی و دیپلماتیک از نسل کشی در غزه و فلسطین،در یک چالش جدی نظری و رفتاری قرار دارد و بدون تردید فرصت بسیار مناسبی برای جهان اسلام و رهبران کشورهای مسلمان فراهم است که برای مقابله با ظالم به یاری مظلوم بشتابند و با دفاع از عدالت،صلح،مردمسالاری و حقوق بشراسلامی،در بنیان نظم آینده منطقه و جهان مشارکت کنند.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "اصل عادلانه «لاتَظلمون و لاتُظلمون»" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "اصل عادلانه «لاتَظلمون و لاتُظلمون»"، کلیک کنید.