چطور می توان افغانستان را وادار به تامین حقابه ایران از هیرمند و هریرود کرد؟

چطور می‌توان افغانستان را وادار به تامین حقابه ایران از هیرمند و هریرود کرد؟

یوکسیت/خراسان رضوی یک مدرس دانشگاه گفت: استناد حقوقی ایران بر نقض اصل همبستگی مندرج در اصل ۲۴ اعلامیه جهانی استکهلم ۱۹۷۲ توسط افغانستان یک امر مهم و ضروری است تا بتوان با تکیه بر نظریه مسئولیت محض دولت ها در حقوق بین الملل محیط زیست افغانستان را وادار به جبران خسارات مالی قبلی اعاده به وضع سابق و توقف وضعیت مخاطره آمیز زیست محیطی کرد.

هادی مسعودی فر در گفت وگو با یوکسیت با اشاره به اقدام هیات حاکمه افغانستان نسبت به احداث سد بر روی رودخانه های هیرمند و هریرود و عدم تامین حقابه ایران اظهار کرد: در مقطع کنونی به دلیل عدم استفاده دولت ایران از ظرفیت های علمی و تخصصی موجود در استان های هم مرز با کشور افغانستان عدم استفاده راهبردی از حقوقدانان بین الملل استان خراسان و عدم بهره مندی از استراتژی های موثر حقوقی و دیپلماتیک موضوع انرژی بهره مندی از منابع طبیعی و مدیریت منابع آب میان ایران و افغانستان از قلمرو مباحث نرم «حقوقی و توافق محور» خارج شده و به قلمرو مباحث سخت «قدرت سیاسی و اعمال اصل حاکمیت ملی» وارد شده است.

وی ادامه داد: از این رو به نظر می رسد که به دلیل تاخیر در تدوین استراتژی هدفمند و کاربردی در دستگاه دیپلماسی ایران فرصت پیشگیری و طراحی سازوکارهای مشترک و همگرایانه دوجانبه عملا از دست رفته و افغانستان در حال ایجاد رویه ای تدریجی در قطع حقابه عرفی مناطق پائین دستی رودخانه های هیرمند و هریرود است. به همین دلیل تردیدی نیست که در آینده شاهد تکمیل دو پروژه سدسازی تیرپل و گفگان در امتداد پروژه پاشدان بر روی رودخانه های مشترک و سرریز به مناطق اقلیمی کشور ایران خواهیم بود.

این پژوهشگر حقوق بین الملل بیان کرد: ضرورت بهره مندی از ابزارهای حقوقی بین الملل مانند استناد به اصل ارزیابی پیامدهای زیست محیطی و مسئولیت محض در خسارت های زیست محیطی می تواند موجبات مسئولیت بین المللی رژیم حاکمه افغانستان در قبال تمامی آثار و پیامدهای زیست محیطی اقتصادی اجتماعی و انسانی مرتبط با احداث سد پاشدان بر روی رودخانه هریرود را فرآهم آورد.

احقاق حقوق با استفاده از ابزارهای حقوق بین المللی

این مدرس دانشگاه عنوان کرد:  امروزه امنیت صرفاً شامل دفع تهدیدات نظامی نمی شود؛ بلکه امنیت انسانی در بردارنده تمامی زمینه هایی است که انسان برای داشتن زیست شرافتمندانه به آنها نیازمند است که شامل امنیت زیست محیطی اقتصادی و بهداشتی-درمانی نیز می شود و به همین دلیل ایجاد مانع در جاری شدن بخشی از آب رودخانه های مشترک می تواند ضمن بر هم زدن اکوسیستم منطقه پائین دست رودخانه ها امنیت انسانی را به طور جدی با تهدید روبه رو کند.

مسعودی فر اضافه کرد: در گام اول انتظار می رود که دولت جمهوری اسلامی ایران با انتشار بیانیه ای رسمی عدم رعایت اصل ارزیابی پیامدهای زیست محیطی توسط افغانستان را اعلام کند و هرچه سریع تر خواستار توقف حبس بخشی از منابع آبی که به صورت تاریخی در مسیری طبیعی جاری بوده است شود. یکی دیگر از مکانیزم های پیشنهادی مبتنی بر موازین حقوق بین الملل محیط زیست در قبال منابع آبی مشترک میان ایران و افغانستان تقسیم منابع آبی هریرود بین دو طیف از منابع زیست محیطی موسوم به جریان اقلیمی طبیعی و جریان اقلیمی مازاد است.

وی در خصوص نحوه تقسیم منابع آبی هریرود اظهار کرد: هیات حاکمه افغانستان فقط می تواند نسبت به جریان اقلیمی مازاد در هریرود با توجه بر سرانه بارش های فصلی اعمال حاکمیت کند و جلوگیری از جریان اقلیمی طبیعی یا تاریخی رودخانه ها از طریق اقداماتی مانند سدسازی نقض آشکار کشور همجوار یعنی ایران برای داشتن محیط زیست سالم است و مسئولیت بین المللی دولت خاطی را به همراه دارد. پاسداشت حق بهره مندی از منابع طبیعی اقتضاء می کند که علاوه بر منافع مشروع افغانستان در امر مدیریت منابع طبیعی از خسارت های احتمالی بر جامعه انسانی ایران به ویژه ساکنین خراسان رضوی پیشگیری شود.

این مدرس دانشگاه با تاکید بر اینکه به منظور اعمال روش های حقوقی موثر برای بهره مندی از حقابه هریرود توازن قدرت سیاسی و ژئوپلیتیک نیز امری ضروری است گفت: سوابق تاریخی در بهره مندی از منابع طبیعی مشترک میان کشورها نشان داده است که اگر مسئله مورد مناقشه از مرحله پیشگیری و رعایت اصل احتیاط در حقوق بین الملل محیط زیست عبور کند دیگر نمی توان صرفا به طرح دعاوی حقوقی در مراجع صلاحیت دار بین المللی مانند دیوان بین المللی دادگستری اکتفا کرد به ویژه آنکه یک طرف از اختلاف حکومتی مانند هیات حاکمه افغانستان است که همچنان توسط جامعه جهانی به صورت رسمی مورد شناسایی «دوژوره» واقع نشده و تنها دولت های انگشت شماری آن را به صورت «دوفاکتو» شناسایی کرده اند.

مسعودی فر ضمن تاکید بر لزوم اقدام حقوقی بین المللی موثر از سوی ایران عنوان کرد:  استناد حقوقی ایران بر نقض اصل همبستگی مندرج در اصل ۲۴ اعلامیه جهانی استکهلم ۱۹۷۲ توسط افغانستان یک امر مهم و ضروری است تا بتوان با تکیه بر نظریه مسئولیت محض دولت ها در حقوق بین الملل محیط زیست افغانستان را وادار به جبران خسارات مالی قبلی اعاده به وضع سابق و توقف وضعیت مخاطره آمیز زیست محیطی کرد.

وی ادامه داد: جهت کاهش آثار زیان بار زیست محیطی مرتبط با حقابه ایران از رودخانه های هیرمند و هریرود می توان طرح منطقه مشترک اقتصادی-زیست محیطی را در پهنه ای از قلمرو سرزمینی ایران و افغانستان پیاده سازی کرد؛ به نحوی که ساکنین دو کشور در منطقه انحصاری مورد نظر به صورت مشترک اقدام به ایجاد مراکز صنعتی کشاورزی و اقتصادی کرده و از ظرفیت های مشترک در محدوده بالادستی میان دستی و پائین دستی رودخانه که از معاهدات دوجانبه بین المللی دو کشور برگرفته شده بهره مند شوند. از این طریق می توان ضمن رعایت حقوق مشترک دو کشور در قبال منابع آبی و زیست محیطی اصل همبستگی در حقوق بین الملل محیط زیست را جایگزین یک جانبه گرایی در بهره مندی از منابع آبی کرد.

پایان خبر یوکسیت

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "چطور می توان افغانستان را وادار به تامین حقابه ایران از هیرمند و هریرود کرد؟" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "چطور می توان افغانستان را وادار به تامین حقابه ایران از هیرمند و هریرود کرد؟"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه