ملاقات دو بهار؛ مجالی برای پیوند سنت های دینی و ملی در کردستان – خبرگزاری یوکسیت | اخبار ایران و جهان

خبرگزاری یوکسیت؛ گروه استان ها: عطر معنویت و گل های بهاری به مشام می رسد یکی روح و روان را زنده می کند و آن یکی لذت تازگی را به جان آدمی هدیه می دهد.

ملاقات دو بهار؛ مجالی برای پیوند سنت‌های دینی و ملی در کردستان

بیداردلان از بهار به عنوان پیام آور عشق و رویش؛ درس تحول و نو شدن می آموزند و با قرایت دعای سال از پروردگار خواهان سالی سرشار از تحول و آرامش می شوند، امسال بهار قرآن چند روز پیش از سال نو و طنین دعای «یا مقلب القلوب» مهمان خانه های بندگان شد و «زندگی با آیه ها» را همراه مردمان این سرزمین کرد.

از مسجد جامع شهر سنندج گرفته تا مساجد روستاهای مرزی، خانه های قرآنی و منازل مومنان صدای آیات کلام الهی طنین انداز شده است و محافل قرآنی در این ضیافت برپا است.

همچنین امسال «مسطورا» که در کشور مهمان دل های نورانی شده است، سطر سطر زندگی کردستانی ها را نیز به آیات الهی منور کرده و در همین چند روز گذشته ده ها هزار نفر از گوشه و کنار این استان با شرکت در مسابقه «زندگی به آیه ها» معنویت رمضان امسال را در وجودشان دوچندان کرده اند.

دست های مهربان خیرین در همین نخستین روزهای رمضان و در آستانه سال جدید به دل های غمگین خانواده زندانیان جرایم غیرعمد پیوند خورد و شادی دل های این خانواده ها با بخشش مال مردم خیر در جشنی با عنوان گلریزان رقم خورد و این آیین مهمان نوازی کردها از ماه رمضانی است که پروردگار سفره ضیافتش را بر پهنه دل های تک تک مردمان گسترانیده است.

همه کردستانی ها چند روز پیش از ماه مبارک مهیای ضیافت الهی شدند و با حضور در مساجد و شرکت در محافل قرآنی و آیین جزء خوانی به استقبال از این ماه مبارک رفتند اما از سوی دیگر تکاپوی مردمان این دیار برای استقبال از بهار هم دیدنی است.

از خانه تکانی منازل گرفته تا غبارروبی مساجد در گوشه و کنار این استان مشهود است، ماهی قرمز، سبزه، سمنو، سنجد، آینه و قرآن مثل هرجای دیگری از این کشور پهناور زینت بخش سفره های هفت سین کردستانی ها است.

آیین های کردها در ایام رمضان

مردم استان کردستان با آداب و رسوم خاص خود رمضان را میزبانی می کنند و مهمان سفره الهی می شوند، از همان ابتدای شروع ماه مبارک از بلندگوهای مساجد شهرهای استان در نیمه اول ماه رمضان دعایی با این عنوان «مرحبا مرحبا یا شهر رمضان» می خوانند و از شب شانزدهم به بعد به جای واژه مرحبا در این دعا از کلمه «الوداع» استفاده می شود. این رسم را در گذشته کسی که مسوولیت رویت هلال ماه رمضان را برعهده داشته به جا می آورد. بنا بر مستندات شفاهی و مکتوب آغاز ماه رمضان با دهل و سرنا به اطلاع عموم رسانده می شد اما اکنون بلندگوی مساجد نویدبخش آغاز رمضان به مردم این دیار است.

سنندجی ها رسم جالبی در آغاز ماه رمضان دارند که ریشه در فرهنگ صلح جویی آنها دارد. آنها در آغاز این ماه مراسم آشتی کنان برپا می کنند. در این رسم ریش سفیدان پیش می افتند و بین افرادی که با هم قهری و کدورت دارند صلح برقرار می کنند. افرادی که با هم قهرند، بدون آن که از دعوت همدیگر اطلاع داشته باشند برای نوشیدن چای به خانه ریش سفید محل دعوت می شوند و پس از اطلاع از موضوع به احترام بزرگ ترهایی که در آنجا حضور دارند باهم روبوسی و آشتی می کنند.

یکی از آیین های قدیمی ویژه ماه رمضان در کردستان به جا آوردن رسم «پاشیو» است. آن موقع ها که وسایل ارتباط جمعی در کار نبود مردم با رفتن روی بام ها و سر دادن بانگ پاشیو یکدیگر را برای مراسم سحر بیدار می کردند.

خواندن «نماز تراویح» از رسم های مذهبی و دینی مردم کردستان در ماه رمضان است. این نماز بعد از اقامه نماز عشاء در مساجد استان خوانده می شود.

رسوم کردستانی ها در نوروز

در برخی مناطق، آتش نوروزی به عنوان نشانی از باورها و سنت های قدیمی ایرانی روشن می شود. این جشن و رسم، که هنوز هم در برخی نقاط کردنشین حفظ شده است، نشان دهنده این است که کردها با ریشه های فرهنگی و اجتماعی خود ارتباط دارند. افروختن آتش در آخرین شب سال و چهارشنبه سوری، نه تنها احترام به سنت های گذشته، بلکه ارتباط با دیگر فرهنگ ها و دیگر اقوام ایرانی را نیز نشان می دهد.

در روستاها نیز مردم در جشن نوروز کردستان آتش روشن کرده و به پایکوبی مشغول می شوند. این جشن و شادی جزیی از سنت کردها به حساب می آید. آتش و جشن در مکان های مختلفی مانند بالای کوه ها، ورزشگاه ها یا روی بام خانه ها برپا می شود و نماد صلح و آرامش است.

ملاقات دو بهار؛ مجالی برای پیوند سنت های دینی و ملی در کردستان

جشن نوروز کردستان با بزرگداشت آیین ها و سنت های فرهنگی همراه است. در این آیین ها، فعالیت هایی مانند آتش افروزی، بازی های سنتی و میرنوروزی به چشم می خورد. این مراسم، به عنوان یکی از جشن های اصیل ایرانی، با شکوه و احترام برگزار می شود و نشانگر تاریخ و فرهنگ عمیق قوم کرد است.

اما در کنار این آداب و رسوم مسوولان نیز دست به دست هم می دهند تا نوروز را با اجرای طرح ها و برنامه های مختلف برای مهمانان نوروزی این استان زیباتر و ماندگارتر نمایند.

پیش بینی افزایش 15 درصدی ورود گردشگر به کردستان

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان از پیش بینی افزایش 15 درصدی ورود مسافران و گردشگران نوروزی به استان خبر داد و گفت: باتوجه به تقارن ایام ماه مبارک رمضان و تعطیلات عید نوروز برنامه های متنوعی در اماکن تاریخی و گردشگری استان پیش بینی شده است.

منصور مهرزاد اظهار کرد: نظافت و آماده سازی موزه ها و بناهای تاریخی استان، عقد قرارداد با جامعه و انجمن راهنمایان گردشگری برای حضور در محوطه های تاریخی، فرهنگی و طبیعی استان، برنامه ریزی برای گشت های شهری، تعیین شهرهای مکمل سفر، تکمیل اطلاعات سایت کردتوریسم و تهیه کیو آر کُد برای دسترسی آسان گردشگران و استانداردسازی 80 درصد واحدهای اقامتی و پذیرایی از جمله مهمترین برنامه ها است.

ملاقات دو بهار؛ مجالی برای پیوند سنت های دینی و ملی در کردستان

وی عنوان کرد: در ایام تعطیلات نوروز نیز نمایشگاه هایی از آثار ارزشمند صنعت گران توانمند کردستانی در شهرهای مختلف استان از جمله سنندج، سقز، بانه و مریوان برپا می شود.

مهرزاد افزود: به منظور راهنمایی گردشگران در این ایام، بیش از 70 هزار اقلام تبلیغاتی توسط اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهیه شده است که در اختیار مسافران گذاشته خواهد شد.

وی یادآور شد: برگزاری دوره های آموزشی و تخصصی در راستای ارتقای سطح کیفیت خدمات در مراکز اقامتی، از دیگر اقدامات انجام شده این اداره کل به منظور ارایه خدمات مطلوب به مسافران و گردشگران در استان بوده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان با بیان اینکه به منظور تسهیل سفر گردشگران در ایام تعطیلات نوروز 1403 هیچ گونه افزایش نرخی در مراکز اقامتی استان نخواهیم داشت، گفت: در حال حاضر بیش از پنج هزار و 500 تخت در مراکز اقامتی دارای مجوز استان مهیا است و برنامه ریزی ما برای فراهم کردن 2 برابر این ظرفیت با همکاری اعضای ستاد به صورت موقت برای ایام تعطیلات نوروز است.

30 فراز از قرآن کریم مهمان قرآن دوستان در ایام رمضان و نوروز

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان کردستان نیز به اجرای طرح سطر سطر زندگی با آیه های قرآن کریم با عنوان «مسطورا» از ابتدای ماه مبارک رمضان در این استان پرداخت و گفت: 30 فراز از آیات قرآن کریم براساس سنت معمول جزء خوانی های ماه رمضان انتخاب شده است که هر روز یک آیه برای تدبری در آیات و توجه به مضامین ارزشمند قرآن کریم قرآیت می شود.

حجت الاسلام برومند رازیانی یادآور شد: در این 30 فراز به محتوای متناسب با همه اقشار از جمله کودکان و نوجوانان و نخبگان توجه شده و محتوا متناسب با همه افراد و همچنین فضای مجازی و دانش آموزان ابتدایی در شبکه شاد نیز تولید شده است.

ملاقات دو بهار؛ مجالی برای پیوند سنت های دینی و ملی در کردستان

وی تصریح کرد: در سطح ملی عزمی شکل گرفته تا همه دستگاه های فرهنگی کشور پای کار بیایند و به برکت قرآن همگرایی برای بهتر و بیشتر شنیده شدن آیات قرآن کریم شکل گیرد.

حجت الاسلام رازیانی افزود: مسابقاتی از دل طرح مسطورا تدارک دیده شده که به صورت روزانه از شبکه ملی پخش می شود و با اهدای جوایز نفیس از جمله حج عمره، لپ تاپ و غیره همراه است.

مدیرکل تبلیغات اسلامی کردستان یادآور شد: طرح «مسطورا» کاری تبیینی برمبنای قرآن است و پاسخ به فریضه قطعی واجبی برای تبیین است که با روش و سیره قرآنی انجام می شود.

حجت الاسلام رازیانی اضافه کرد: حجت الاسلام رازیانی با بیان اینکه عمده رویکرد ما در ماه رمضان متمرکز بر زندگی با آیه ها است، افزود: اعزام کاروان قرآن کریم با حضور قاریان برجسته کشوری به شهرهای استان از جمله برنامه های آغاز ماه رمضان بود که از 25 اسفند تا 29 اسفند در استان برگزار شد و مورد استقبال مردم شهرهای استان قرار گرفت.

وی خاطر نشان کرد: برگزاری محافل جز خوانی قرآن کریم در همه شهرستان ها، چاپ قرآن کریم و توزیع بین موسسات قرآنی و مساجد، برپایی سفره های افطاری وحدت و مقاومت با محوریت الاقصی برای حمایت از مردم مظلوم فلسطین و غزه و با همراهی جریان های مردمی از دیگر برنامه های ایام ماه مبارک رمضان در استان خواهد بود

زیباسازی شهر سنندج در آستانه سال نو

رییس سازمان منظر و فضای سبز شهری شهرداری سنندج می کوید: شهرداری سنندج امسال با نصب المان و برپایی سفره هفت سین در میادین اصلی این شهر زیباسازی شهر را در دستور کار قرار داد.

ملاقات دو بهار؛ مجالی برای پیوند سنت های دینی و ملی در کردستان

علی اصغری نورپردازی و رنگ آمیزی جداول و سه هزار دیوارنگاری را نیز از برنامه های در دست اقدام برای استقبال از بهار طبیعت برشمرد.

2500 نیروی پلیس آماده اجرای طرح سلامت نوروزی

فرمانده انتظامی کردستان اجرای طرح سلامت نوروزی را از برنامه های استان دانست و گفت: در آستانه سال نو، 2 هزار و 500 نیروی انتظامی در اجرای طرح سلامت نوروزی فعالیت دارند.

سردار علی آزادی گفت: 80 خودرو و 2 فروند بالگرد نیز در اجرای این طرح که از 24 اسفند تا 15 فروردین 1403 ادامه دارد، فعالیت دارند.

بی شک، سرزمین کردستان آرشیو فرهنگی و تاریخی آداب و رسوم است و کردها در نوروز با برپایی آتش و جشن و شادی نگهدارنده ی فرهنگ و آداب خود هستند و در رمضان هم که همراه نوروز امسال است، آداب و رسوم خود را از تهیه غذاهای محلی برای افطار و سحری گرفته تا برپایی نماز تراویح پیش می برند.

طلیعه بهار طبیعت و تقارن آن با بهار قرآن در استان فرهنگی کردستان پیوندی از سنت های دینی و ملی به تصویر می کشد که برای هر مسافر و گردشگری دیدنی و شنیدنی خواهد بود.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ملاقات دو بهار؛ مجالی برای پیوند سنت های دینی و ملی در کردستان – خبرگزاری یوکسیت | اخبار ایران و جهان" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ملاقات دو بهار؛ مجالی برای پیوند سنت های دینی و ملی در کردستان – خبرگزاری یوکسیت | اخبار ایران و جهان"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه